Ultima modă: Apa se asortează cu mâncarea întocmai ca și vinul. Plată la pește și super-efervescentă la felurile grase
Câți dintre noi s-au gândit atunci când au băut un pahar de apă minerală la masă, dacă respective apă s-ar putea să fie cea... Ultima modă: Apa se asortează cu mâncarea întocmai ca și vinul. Plată la pește și super-efervescentă la felurile grase

Câți dintre noi s-au gândit atunci când au băut un pahar de apă minerală la masă, dacă respective apă s-ar putea să fie cea mai potrivită alegere, în funcție de ceea  avem în farfurie? S-a întâmplat vreodată ca ospătarul dintr-un restaurant să vă recomande un anumit tip de apă mineral în funcție de ceea ce ați comandat? Slabe șanse.

Textura apei potențează gustul alimentelor

Lipsa unei culturi culinare adecvate, ne-a făcut să devenit neatenți al anumite aspect aparent banale când vine vorba de o alimentație corespunzătoare. În realitate, gustul anumitor alimente poate fi potențat sau diminuat în funcție de tipul de apă minerală băută.
Conform specialiștilor,  asocierea corectă apă minerală băută- tip de aliment consumat,  este data în proporție de 75%  de textura apei, în funcție de concentrația de dioxid de carbon, CO2. În proporție de 20% contează mineralizația apei și 5% ține de pH.

Ghid de compatibilitate

În lucrarea „Ghidul Apelor Minerale Naturale”, dr. ing. geolog Adrian Feru susține că „în cazul mâncărurilor grase sau al fripturilor la grătare se potrivește cel mai bine apa mineral carbogazoasă cu un conținut ridicat de CO2. Fructele de mare sau peștele slab pot fi asociate cu consumul de apă plată. Mâncărurilor crocante, foarte picante sau dulciurilor li se potrivește cel mai bine o apă minerală ușor carbogazoasă sau plată”.

 

Mai mult, Adrian Feru a realizat și un tabel pentru a ne ajuta să alegem ce apă minerală ar trebui să consumăm, în funcție de mâncarea servită.

Mâncare                                                                                 Apă minerală
Tip concentrație CO2                                                      Mineralizare
Antreuri                                               Carbogazoasă clasic sau lejeră                                    Medie
Salată                                                    Efervescentă sau plată                                                 Oligominerală (slab)
Fructe de mare/pește                        Plată                                                                                Oligominerală
Mâncăruri grase, steak                     Carbogazoasă clasic sau forte                                     Medie sau puternică
Desert                                                   Plată sau efervescentă                                                  Slabă sau medie