Sarmale făcute în dovleac. Rețeta oltenească propusă gospodinelor acum zeci de ani de gurmandul Păstorel Teodoreanu Sarmale făcute în dovleac. Rețeta oltenească propusă gospodinelor acum zeci de ani de gurmandul Păstorel Teodoreanu
Preparatele tradiționale românești nu respectă neapărat toate principiile unei diete corespunzătoare, dar cu siguranță au o calitate incontestabilă… sunt ale naibii de gustoase și... Sarmale făcute în dovleac. Rețeta oltenească propusă gospodinelor acum zeci de ani de gurmandul Păstorel Teodoreanu

Preparatele tradiționale românești nu respectă neapărat toate principiile unei diete corespunzătoare, dar cu siguranță au o calitate incontestabilă… sunt ale naibii de gustoase și suntem mândri de asta! Sarmalele făcute în dovleac sunt o delicatesă oltenească elogiată și de marele epigramist român Păstorel Teodoreanu.

Păstorel Teodoreanu

Păstorel Teodoreanu

„Sarmale în dovleac” este o rețetă propusă în urmă cu zeci de ani de cunoscutul epigramist și gurmand Păstorel Teodorenu, fratele romancierului Ionel Teodoreanu.

Păstorel este cel care a prefațat, de altfel, prima carte de bucate semnată de Sanda Marin, pasionata de gastronomie ale cărei rețete au marcat generații întregi de români.

Scriitorul nu s-a oprit aici și pe lângă rețeta ingenioasă, numai bună de testat în această toamnă, cu aproape o lună înainte de începerea postului Crăciunului(n.r. 14 noiembrie), a dedicat chiar și o odă sarmalelor, cu care vă sugerăm să vă delectați în timp ce degustați delicioasele preparate. Poezie în bucătărie!

Poftă bună!


Rețetă

Sarmale în dovleac

Ingrediente:
500 de grame de carne grasă de porc;
500 de grame de carne de vită;
200 de grame de slăninuță afumată, tăiată felii;
2 verze murate;
2 linguri zdravene de untură de porc;
1 cană de orez;
3 cepe;
2 ardei grași;
1 ou;
1 lingură boia de ardei dulce – opțional;
1 linguriță de chimen măcinat;
2 linguri cimbru uscat;
3 roșii;
5 linguri pastă de tomate;
sare și piper.

Mod preparare:
Dacă folosiți o oală de lut, aceasta ar trebui pregatită corespunzător. Înainte de folosire, oala se scufundă pentru o jumătate de oră în apă rece.

Umplutura:
Tăiați carnea de porc și cea de vită în bucăți mari și tocați-o. Spălați orezul în câteva ape reci apoi scurgeți-l;
Curățați cepele, îndepărtați cotorul cu semințe al ardeilor. Tocați ceapa și ardeii mărunt;
Topiți untura într-o cratiță adâncă încât să încapă toată umplutura;
Adăugați ceapa și ardeiul tocat și sotați-le până se înmoaie;
Adăugați orezul și amestecați-l bine până devine translucid;
Adăugați chimenul măcinat, boiaua de ardei și rumeniți-le ușor cu ceapa, orezul și ardeii;
Luați cratița de pe foc și adăugați carnea tocată. Amestecați bine compoziția, încorporați o lingură de cimbru, asezonați cu sare și piper;
Dupa ce amestecul s-a răcit, încorporați oul.

Construcția:
Tocați o farfurie de varză din frunzele mai groase. Decojiți și tocați roșiile;
Așezați un pat de varză fin tocată pe fundul dovleacului;
Adăugați și câteva feliuțe de slăninuță;
Așezați câte o foaie de varză în palma deschisă, puneți câte o lingură de umplutură și rulați: răsuciți pentru a obține niste rulouri, pe care le închideți la capete ulterior, introducând capetele dinspre exterior spre interior;
„Clădiți” sarmalele în oală, în straturi succesive, intercalate pe alocuri cu roșii tocate și felii de slăninuță pe margine;
Dupa ce ați terminat, acoperiți sarmalele cu restul de varză tocată, roșii tocate, bucatele de slănină și o lingură de cimbru uscat, dar ideal ar fi o crenguță.

Fierberea:
Porniți cuptorul;
Introduceți dovleacul la cuptor;
Fierbeți sarmalele timp de aproximativ 4 ore;
Opriți focul și lăsați oala să se răcească câteva ore;
Scoateți oala și introduceți-o la rece, într-o cămara sau pivniță săpată în pământ și lăsați-o să se „odihnească” până a doua zi;
Cele mai bune sarmale sunt cele de a doua zi, consumate la o zi după fierbere, reîncălzite;
Sarmalele se servesc fierbinți, cu pâine sau mămăligă, smântână grasă și ardei iute.


Oda sarmalei

(Păstorel Teodoreanu)
Cum s-ar defini sarmaua?
Vis înaripat al verzei ce-l avu cât a durat
Somnul lung metamorfozic în butoiul de murat…
Potpuriu de porc și vacă, simfonia tocăturii,
Imn de laudă mâncării, înălțat în cerul gurii.
O cochetă care-și scaldă trupu-n sos și în smântână
Și se-nfașoară în varză ca în valuri de cadână.
O abilă diplomată ce-a-ncheiat o strânsă ligă
C-o bardaca de vin roșu și-un ceaun de mămăligă.
Oponentă din principiu și un strașnic adversar
Pentru tot ce e dietă sau regim alimentar.
Un buchet de mirodenii, o frivolă parfumată
Ce te-mbie cu mirosuri de slănină afumată.
Locatară principală ține-n spațiu tolerate,
Perle de piper picante, boabe de orez umflate.
O prozaică ‘nnascută, cum s-o prinzi în prozodie
Ca de când e lumea, porcul n-a citit o poezie.
Un aducător de sete, de bei vinul cu ocaua.
Iată-n câteva cuvinte, cum s-ar defini… sarmaua!!!


Sursa: eana.ro

Foto: iulie.eu, wikipedia.org