Ketchup dulce sau picant – învăţaţi să preparaţi acasă cele două sosuri de roșii Ketchup dulce sau picant – învăţaţi să preparaţi acasă cele două sosuri de roșii
De multe ori apelăm la sosuri cumpărate din comerţ chiar dacă nu ştim cu exactitate ingredientele folosite, asta pentru că ne plac sosurile şi... Ketchup dulce sau picant – învăţaţi să preparaţi acasă cele două sosuri de roșii

De multe ori apelăm la sosuri cumpărate din comerţ chiar dacă nu ştim cu exactitate ingredientele folosite, asta pentru că ne plac sosurile şi credem că e foarte dificil să le realizăm acasă. Astăzi, echipa SUPER-HRANA.RO vă învaţă cum să vă preparaţi acasă cel mai bun ketchup, simplu și rapid. Și avem rețete pentru toate gusturile: dulce sau picant.

Cum se prepară ketchup-ul simplu de casă

Pentru aproximativ 2 litri de ketchup dulce aveţi nevoie de următoarele ingrediente: trei kilograme de roşii, 1,5 kg ardei gras sau capia, 6 cepe medii, 10 căţei de usturoi, 6-7 frunze de ţelină, 4-5 frunze de dafin, o lingură tarhon uscat, o lingură oregano uscat, o lingură busuioc uscat, o linguriţă de ghimbir praf, ½ cană de oţet, 1/3 cană de zahăr, sare şi piper după gust.

Mod de preparare

Primul pas este să curăţaţi legmele, începeţi cu roşiile care se curăţă şi se dau prin maşina de tocat, ardeii se coc, se decojesc şi se curăţă de seminţe, iar ceapa, usturoiul şi ardeii se toacă mărunt. Sucul de roşii pe care l-aţi obţinut după ce aţi stors roşiile se adaugă într-un vas mare unde se pun restul ingredientelor şi se lasă la foc mic să fiarbă până când scade compoziţia la jumătate. După ce şi-a făcut o consistenţă, sosul de ketchup se ia de pe foc, se adaugă frunzele de ţelină, frunzele de dafin dar şi sarea şi piperul după gust. După amestec, sosul obţinut se pasează prin sită, se adaugă în borcane sterilizate, după care se pun la cuptor la 100-120 de grade pentru 90 de minute.

Cum se prepară acasă ketchup picant

Ingrediente– o rădăcină de ţelină, 5 kg roşii, 5 gogoşari, 3 ardei capia, o legătură de cimbru, o foaie de dafin, o linguriţă de piper, o linguriţă de sare de mare, 125 gr zahăr, 125 ml ulei, 50 ml oţet de mere, două cepe, doi căţei de usturoi, ½ ardei iute.

Mod de preparare

La fel ca în cazul pregătirii sosului precedent, pentru prima dată este indicat să pregătiţi sucul de roşii şi ardeii. După ce acestea au fost curăţate, se trec prin maşina de tocat până se obţine sosul. Sosul obţinut se pune într-un vas mare acolo unde se adaugă şi resul ingredientelor, se amestecă şi se lasă pe foc până când se obţine un sos consistent. După ce acesta a fiert, se pune în recipientele pregătite şi se sterilizează la cuptor pentru 90 de minute.

Text: Camelia Diaconu